Biblioteca infantil Fundación ONCE, Ir a inicioCuentos que contagian ilusión

Aneta Poeta

Pàgina anterior

© del text Aneta Poeta: Eva Latonda © de les il•lustracions: Maru García, 2011

Sobre la tartamudesa

Parlar sembla senzill per als que ho fan amb facilitat.

Sembla que tot comença quan formem un pensament al nostre cervell. Allà mateix, aquest pensament es transforma en el llenguatge que hem après, després envia un senyal als músculs de la boca, la cara, el coll, la llengua i la gola, que es mouen per formar les paraules.

De vegades hi ha alguna cosa que falla i les paraules surten entretallades o triguen massa a pronunciar-se. És com quan obres UNA AIXETA per la qual surt aigua a batzegades, per això als nens que tenen aquesta dificultat els resulta més complicat expressar-se.

En molts casos, amb un diagnòstic ràpid i atenció precoç, es pot corregir. Requereix un entrenament en el qual els pares, amics i especialistes juguen un paper molt important.

Quan coneguis l'Aneta veuràs que el que t'explicarà és molt interessant.

Em dic Aneta. Escric i escric perquè sóc poeta.

Benvinguts al meu blog de poesia, m'encanta escriure i amb les noves tecnologies arribo a TOTHOM.

La poesia no és tan difícil. Un matí plujós, el moviment de les fulles d'un arbre... fins i tot la profe de matemàtiques, poden ser font d'inspiració.

Per ser poeta és fonamental que sàpigues fer rimar paraules. Per exemple, amor rima amb sabor, honor, valor... Bé, podria seguir una bona estona perquè tinc molt vocabulari. Això diu en Francisco Belausteguigoitia Amorrortu, Paco, el meu logopeda, que és sòc més intel·ligent que la mitjana.

Anota't aquesta princesa! (jo és que tot ho dic en rima).

Els meus companys de logopèdia són tot nois, així que em tracten com una princesa.

Veureu, és que TARTAMUDEJO. M'he entrenat durament per no ofegar-me en els meus silencis, no fixar-me en els meus saltets i només dir el que vull dir.

La tartamudesas´emporta millor quan al voltant hi tens gent que t'estima.

La meva germana María és la meva millor ADMIRADORA. Acostuma a portar els meus poemes enganxats a la carpeta del col·le, en lloc de les fotos de famosos que hi posen les seves amigues.

De vegades ens barallem, però bé, això també em dóna idees. Una poesia que li vaig fer l'any passat es titula María rondinaire.

Aquesta em sembla que no li va agradar gaire, però la mama i el papa van riure molt i de tant en tant li diuen RONDINAIRE, però de broma...

Últimament estic molt contenta perquè he aconseguit complir dos objectius: el primer, dir el nom complet d'en Paco, amb cognoms i tot!; el segon, recitar un dels meus poemes a classe.

Coneixeu algú que tartamudegi? Hi ha hagut personatges importants amb tartamudesa, com el rei Jordi d'Anglaterra, que amb l'ajuda d'un actor va aprendre a parlar en públic. Heu de veure la pel·lícula “El discurs del rei”, a mi és que m'emociona que és una passada. Un consell, quan conegueu algú que sigui tartamut, encara que us costi, deixeu-li acabar les frases. Tracte fet?

Els meus progressos són tan grans que, quan sortim a menjar a fora, el meu pare em diu que demani jo. Hauríeu d'haver vist la cara del cambrer l'altre dia... ha ha ha! Era tan simpàtic que en cap moment va deixar de somriure mentre apuntava el menjar per a tots... i això que vaig trigar una estona llarga, eh? És genial que em doni tot el temps que necessito sense fer-me sentir malament.

Bé, espero els vostres comentaris a les entrades del blog. Millor si són en forma de poema!

I per què?

Perquè VERS rima amb BES!

I a mi m'agraden les dues coses.

Fi

Pàgina següent